Hoeve De Vlasblomme

Beschrijving

Zogenaamd "De Vlasblomme", zie uithangbord. 19de-eeuwse hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo zelfde opstelling; losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldak -onder meer overstekend-, U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf, centraal begraasd. Westelijke erftoegang gemarkeerd door ijzeren hek; geplaveide stoepen.

Ten noorden van het erf, woonhuis van zes traveeƫn; rechts, lager, aanpalende recente aanbouw. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk zie kozijnvensters, luiken en kozijndeur met gedeeld bovenlicht. Links, aangepaste venstertravee, mogelijk voormalige opkamer. Muurkapel.

Ten oosten, verankerde dwarsschuur met verweerde jaarsteen 18.5 in rechter zijpuntgevel met vlechtingen; gedichte asemgaten. Bewaard getralied kozijnvenster. Ten zuiden, vlasschuur uit de jaren 1950.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol