Baljuwhuis Goudenhooft

Beschrijving

Zogenaamd "Baljuwhuis Goudenhooft" naar de bouwheer met muurankers .617, gelegen op de voormalige grens van de heerlijkheden Rumbeke en Hazelt was Peter Goudenhooft, hoofdbaljuw te Roeselare en Rumbeke (1592-1632). Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek. Aanvang van restauratie en renovatie in 1998, onder leiding van Tom Van Biervliet (Brugge).

Geheel bestaande uit poortgebouw, een zogenaamd "Hoog- en laaghuis" en achterliggende 19de-eeuwse hoevegebouwen onder meer dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting.

Hooghuis: onderkelderd breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); merkwaardig uitgewerkte schoorsteenpijp van baksteen met gekorniste lijsten en halfzuiltjes. Verankerde (jaarankers) bakstenen lijstgevel met gebruik van gele baksteen voor de rechthoekige vensteromlijstingen en hoekbanden. Benedenvensters gevat in gedrukte spitsboognis op afzaat. Getrapte zijgevels met kraagstenen; rechthoekige zoldervensters in rondboognis.

Laaghuis: grotendeels 19de-eeuwse constructie, doch mogelijk met oudere 18de-eeuwse kern. Lage witbepleisterde lijstgevel van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met bewaard houtwerk, zie kruiskozijnen en luiken. Rechts venster in rondboognis.

Interieur: met bewaarde balklagen, in het hooghuis met sporen van beschildering en uitgewerkte balksloffen met zaagtandmotief.

Links, verankerde bakstenen poort met muurnisje, die toegang geeft tot erf en hoevegebouwen.

• Afdeling ROHM West-Vlaanderen, cel monumenten en landschappen, archief, nummer 521.
  • (J.D.D.), Een oud Bailliuhuis te Rumbeke, Overdruk uit de Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXXV, 1966-1967.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol