Gasthof Vijfwegen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthof Vijfwegen

Beschrijving

Nr. 190. Z.g. "Gasthof Vijfwegen" cf. geschilderd opschrift, gelegen ten N.O. van het kasteel, behoorde reeds van oudsher toe aan de kasteelheren van Rumbeke; voormalig gildehof van de Rumbeekse schuttersgilde. Oudste vermeldingen als herberg en hofstede gaan terug tot XVI c. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), doch meer Z.-waarts.; gaf tevens naam aan de omliggende wijk.

Sterk aangepast dubbelhuis met XIX-kern cf. kelder met troggewelf; vijf trav. en twee bouwl. onder zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel die later beschilderd werd (cf. prentbriefkaart); gepikte plint. Later toegevoegd portaal onder schilddak. R., in 1995 toegevoegd trappenhuis. De voormalige achterliggende stallingen werden afgebroken en in 1995 vervangen door nieuwbouw (1013).

• DELBAERE J., De herberg "De Vijfwege" te Rumbeke, uittreksel uit de Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXXII, 1961-1962.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 34.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol