Klooster der zusters van liefde en Vrije basisschool. In oorsprong caritatieve instelling gesticht in 1756 en gevestigd in zogenaamd "De Caserne" aan de zuidkant van de Hoogstraat. Onder impuls van pastoor Valcke, leider en bezieler van de stichting, verhuisde de kloostergemeenschap kort daarop naar een degelijker onderkomen in de Kloosterstraat, de toenmalige weg naar de Plaatsmolen. De eerste kloostergebouwen dateren uit 1757, nu volledig verdwenen. 1840: nieuwe kapel, uitgebreid in 1900. Deze kapel fungeerde tijdens de Eerste Wereldoorlog als parochiekerk. Andere delen van het klooster deden dienst als slaapplaats voor Duitse soldaten en later als lazaret. 1902: afbraak van de oude gebouwen en start van de nieuwbouw. 1915: brand in de schoolgebouwen, 1916 brand in de schuur van het klooster. 1923: herstel en wederopbouw van de klassenvleugel en klooster, naar ontwerp van architect G. Verstraete (Rumbeke). 1929: bouw van een nieuwe kapel, vergroten van de refter en werkplaats, uitbreiden van de cellen.
Huidig complex bestaande uit klooster, kapel en school, in twee bouwfazen opgetrokken.
Schoolvleugel. Hoekpand/ Rumbeeksesteenweg van zes + dertien venstertraveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte mechanische pannen). Donkerrode, verankerde baksteenbouw; horizontale geleding door de aflijnende, dubbele muizentandfries, muurbanden van gesinterde baksteen in het verlengde van onder-, boven- en tussendorpels van de arduinen kruisvensters. Verticaal benadrukte gevel aan de Rumbeeksesteenweg zie getrapte penant met spitsbogige muurnis op arduinen console, steunberen en de licht verdiepte korfboognissen.
Kloostervleugel van zeventien traveeën en twee bouwlagen, aansluitend bij de schoolvleugel. Baksteenbouw getypeerd door licht verdiepte muurnissen, waarin getoogde vensters; aflijnende tandfries. Benadrukte poorttravee met arduinen plint; gedrukte spitsboogdeur, waarboven muurnis op arduinen console; Onze-Lieve-Vrouwbeeld; drielicht. Tussen travee vijftien en zestien nis met beeld van Heilige Vincentius à Paulo.
Kapel van 1929, straatgevel van drie venstertraveeën + één lagere toegangstravee. Bakstenen lijstgevel onder pannen zadeldak; rechter zijpuntgevel oplopend in dakruiter; geheel geritmeerd door versneden steunberen, waartussen gedrukte spitsboogvensters op afzaten; drielichten. Verdiept portaal onder lessenaarsdak. Gevelbekroning door kroonlijst op klossen en bakstenen tandlijst.
- Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11275.
- DELBAERE J., Het klooster der Zusters van Liefde van de H. Vincentius à Paulo te Rumbeke, overdruk uit de Handelingen van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, XXVII, 1957-58, p. 95-99, 197-213.