Theresianenklooster: herberg Brussel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Koninklijk Lyceum; Huis Boyé
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat 53, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Laat-classicistisch gebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Theresianenklooster

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deel uitmakend van het Theresianenklooster werd dit gebouw in 1786 verkocht en ingericht als herberg "Brussel". Het drielaags laatclassicistisch gebouw van zes traveeën onder zadeldak (eind 18de eeuw) toonde oorspronkelijk een bepleisterde en wit beschilderde lijstgevel op een zandstenen hoge sokkel. Imitatiebanden op de benedenverdieping, de bovenverdieping geritmeerd door als pilasters opgevatte penanten en een vereenvoudigde kroonlijst op klossen vervolledigen de gevel. De verdiepte rechthoekige vensters in een geprofileerde of vlakke omlijsting (respectievelijk tweede en derde verdieping) zijn voorzien van geprofileerde lekdrempels en ingediepte borstweringen in de bovenverdieping. De rondboogvormige koetspoort met sluitsteen en waaier bevat blijkbaar de oorspronkelijke vleugeldeur. De aangepaste vensters op de begane grond zijn voorzien van vernieuwde luiken. De noordelijke zijgevel werd duidelijk naar achteren toe vergroot en voorzien van een groot venster met lichtgekleurde beglazing met art nouveau-inslag, als verlichting van het trappenhuis met grote bordestrap en versierde trappaal (19de eeuw). Aansluitend bevindt zich de zuidvleugel van het klooster.

Het interieur bevat een eenvoudige koetsdoorrit en een hoger gelegen inkomhal. De inkomhal heeft een gepleisterd en eenvoudig geprofileerd plafond met stervormig centraal motief gevat in cirkelvormige omlijstingen. In deze monumentale en ruime inkomhal bevindt zich een sierlijke eikenhouten trap in Lodewijk XVI-stijl. De trappaal voorzien van rankwerk waarin vogels zijn verwerkt, met ramskop en bekroonde bloemenkorf werd beroofd van een belangrijke bekroning die vermoedelijk bestond uit een leeuw. De trap is voorzien van balusters en de trapkoker wordt verlicht door een steekboogvormig glasraam in art-nouveaustijl (niet gedateerd, noch gesigneerd en mogelijk daterend van circa 1910-20). Het raam is symmetrisch opgevat met gestileerd bloem- en rankwerk. Verder is er een fraaie vloer in zwarte marmer met centraal stervormig motief in witte marmer, gevat in een vierkante witmarmeren omkadering, aanwezig. Aan weerszijden van de hal bevinden zich de kamers. Deze kamers werden fel versoberd, vermoedelijk gebeurde dit bij het inrichten tot school. De huidige leraarskamer, met verlaagd plafond, is voorzien van stucwerk met paneelwerk op lambrisering en muren. Supraporta's zijn uitgewerkt in stuc, met rankwerk en ovaal medaillon.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig

Datum tekst: 1997

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Pontstraat

Pontstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.