Hoeve Brouwershof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Brouwershof", zie opschrift, verwijst naar de oorspronkelijke functie van boerenburgerhuis met brouwerij en herberg, opgetrokken in opdracht van P.J. Muylle.

19de-eeuws complex met losse, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Westelijke erftoegang gemarkeerd door betonnen pijlers met gietijzeren hek; gekasseide stoepen. Rechts, aan de straatzijde afgezet door betonnen hek. In het zuidwesten, Lourdesgrot beschaduwd door linde.

Ten westen van het erf, voormalige 19de-eeuwse brouwerswoning. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen + rechts, lagere aanbouw met jaartal 1858 in schouw van rechter zijgevel. Jaartal 1918 in het dak verwijst naar de herstelling van het dak, vermoedelijk na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog. Donkere baksteenbouw met latere cementering uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw (achtergevel van baksteen). Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met oren; doorgetrokken onderdorpels; druiplijst. Rechts inspringende en lager aanpalende vleugel met voormalige deur, thans omgevormd tot venster zie bouwnaad en bordes. Kelderluiken.

Ten zuiden, stallingen met recent toegevoegde voorbouw. Voormalige buitengevel geritmeerd door rondboogopeningen op pilasters met eenvoudig kapiteel. Troggewelf tussen ijzeren balken. Ten oosten, wagenhuis met daterende verankering 1928. Gevel geritmeerd door afwisselend rondboogpoort en blinde rondboog; gecementeerde plint. Ten noorden, ast deels ingebouwd door recentere uitbreidingen; sterk aangepaste vleugel met gediversifieerde functies zijnde stal, wagenhuis, schoorsteen en opslagplaats.

• DELBAERE J., De Meerlaan, een barriereherberg te Rumbeke (1582-1819), in Rollariensia, II, 1970, p. 135-160.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol