• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1850); grosso modo zelfde opstelling, maar met vernieuwd woonhuis van 1930 zie gevelsteen; mogelijk met oudere kern, zie bouwnaad linker zijgevel.

Losse, lage verankerde bakstenen bestanddelen L-vormig opgesteld rondom een bekiezeld erf met verdiepte vaalt, notelaar en moestuin; ten westen toegangshek. Ten zuiden mogelijk resten van drenkplaats.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën met links toegang tot aardappelkelder; gecementeerde plint. Aflijnende bakstenen fries. Licht verdiepte muuropeningen; simili-latei. Zijgevels met vlechtingen.

Ten oosten, dubbele dwarsschuur met overstekende dakrand op houten daklijstbalken; laadvenster. Zijgevels getypeerd door asemgaten. Troggewelfjes. Recente aanbouw aan de achterzijde. Ten westen van het erf, deels ontmantelde ast.

Aan de straat, recenter wagenhuis. In de weilanden, betonnen bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol