Hoekhuis

Beschrijving

In oorsprong eenheidsbebouwing van vier lage woonhuizen en één winkelhuis van 1920, naar ontwerp van Maurice Dinnewet (Brugge). Woon-/winkelhuis (nummer 461) in 1929 aangepast en verhoogd met één bouwlaag, naar ontwerp van J. Lagae (Roeselare); behouden toestand, nummers 463-465.

Nummer 461. Hoekpand van drie + drie traveeën, waartussen afgeschuinde hoektravee. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. Hoektravee uitlopend op afgerond puntgeveltje met geometrische aanzetstenen; rechthoekige erker. Rechthoekige vensters onder ijzeren latei in geprofileerde rondboognis. Aangepaste winkelpui, zie bouwnaden.

Nummers 463-465-467. Eenheidsbebouwing van drie arbeidershuisjes volgens spiegelbeeldschema, nummer 467, met vernieuwd gevelparement. Enkelhuisjes van elk twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint doorbroken door getrapt dakvenster; aflijnende tandfries. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk in verdiepte korfboognis. Rondboogdeur onder druiplijst; deels bewaard houtwerk, zie bovenlicht met kleine roedeverdeling.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11305.
  • Stadsarchief Roeselare, 975/1929.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke ensemble (nummers 461-467) is enkel het hoekhuis met winkelfunctie (nummer 461) bewaard. De drie aaneengesloten arbeiderswoningen (nummers 463, 465 en 467) in eenheidsbebouwing volgens spiegelbeeldschema, zijn gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els