Hoeve De Wulfhaard

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Wulfhaard

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "De Wulfhaard" volgens stafkaart. Op midden 19de-eeuwse cartografische bronnen met L-vormige omwalling ten westen; op twee kleine poelen met knotpopulieren na nu gedempt. Achter het boerenhuis, boomgaard met onder meer notelaars en in het midden nutsgebouwtje van witgeschilderde betonstenen onder strooien schilddak. Losse, lage bakstenen bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen) U-vormig opgesteld rondom een begrint erf; centraal grasplein met drie lindes. Voor de schuur gekasseide stoep; roodgeschilderd houtwerk. Erftoegang ten zuiden, via gietijzeren hek tussen bakstenen pijlers.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën (nok parallel aan de straat) + rechts, aanpalende travee onder lessenaarsdak. Vernieuwd erfparement. Achteraan, haaks aansluitende keuken.

Ten noorden, achter het boerenhuis, voormalig stalletje van acht traveeën (nok loodrecht op het boerenhuis). Verder van het boerenhuis verwijderd, cichorei-ast onder pannen zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis). In de geveltop, rechthoekige deur, bereikbaar via betonnen trap.

Ten oosten, lange dwarsschuur- en stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis), gedateerd van 1885 door middel van muurankers in de rechter zijgevel. Dakoverstek op houten modillons en korbelen, breed ter hoogte van het stalgedeelte en overgaand in lessenaarsdak ter hoogte van het boerenhuis alwaar beborde geveltop. Getoogde en korfbogige muuropeningen, onder meer onder strek van felrode baksteentjes. In linker geveltop, rondboogluik en oculus met bloemvormige, ijzeren tracering. Rechter zijgevel voorzien van steunberen, en rondbogig Marianisje in omlijsting van witte baksteenkopjes in de geveltop. Links, aanpalend nutsgebouwtje onder lager zadeldak.

De overige gebouwen zijn van recentere aard.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De boerenwoning werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het achterliggend stalletje is verdwenen, evenals het hek en de hekpijlers.

Auteurs: Jacobs, Els