Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Nr. 441. Dokterswoning cf. origineel arduinen naambordje, in omhaagde tuin met o.m. twee majestueuze rode beuken. Dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder schilddak (n // straat, mechanische pannen), uit XIX B. Vlg. bouwaanvraag straatparement van 1941 n.o.v. F. Deschrijver (Roeselare); gele sierbaksteen, met contrasterend gebruik van rode baksteen. Horizontaliserende vensterregisters en verticaliserend deurrisaliet: licht verdiepte deur in een geriemde omlijsting; balkon op arduinen consoles. Beglaasde ijzeren deur; ijzeren balkonleuning met initialen "OM". Met schijnvoegen gecementeerde zijgevels. Interieur met behouden XIX d-elementen. Centrale gang met pilasters en uitgewerkte consoles; tegelvloer; trap met ter hoogte van het bordes glasraam met voorstelling van de barmhartige samaritaan (ca. 1941). R., twee salons met resp. neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-inslag; in het eerste salon parketvloer, imitatiegoudleder en plafond met sjablonen.

Achterliggende Engels-romantische tuin met Italiaanse inslag, naar verluidt ca. 1908 aangelegd. Verscheiden bomencollectie, brug in imitatierotswerk.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol