Café In den groenen boomgaerd

Beschrijving

Vrijstaand boerenarbeidershuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw; destijds café "In den groenen boomgaerd", zie ook benaming "Den Groenen Cabaret" op de Ferrariskaart (1770-1778), ter hoogte van de huidige Vloedstraat. Vier traveeën + links staltravee en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), windborden, bliksemafleider. Verankerde, bakstenen lijstgevel met lisenen en rechte baksteenfries. Getoogde muuropeningen op arduinen lekdrempels; links blind stalvenster; behouden beluikt houtwerk. Staldeuren en laadluik in linker zijgevel; in de geveltop beglaasd Heiligennisje in omlijsting van wit- en zwart beschilderde baksteenkoppen. Achtergelegen dienstgebouw onder zadeldak (nok parallel aan het huis, Vlaamse pannen) in moestuin met meidoornomhaging en notelaar.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol