• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen. Erftoegang ten zuiden via een dreef van bolacacia's; tevens erftoegang ten noorden via de Vloedstraat. Naar de Beversesteenweg gericht, op gewijzigd grondplan wederopgebouwd boerenhuis van 1926, in ruime voortuin. De vooroorlogse achtergevel is deels bewaard in de rechter zijgevel; typerende cirkelvormige uitslijting door een hondenwiel. Dubbelhuis van zes traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien en mechanische pannen), klimmende dakkapellen. Gevelgeleding door middel van overhoekse baksteenfries, lisenen en deurrisaliet; getoogde muuropeningen.

Achter het boerenhuis, begrint erf met stal- en dwarsschuurvleugel. Gedateerd van 1866 door middel van helrode baksteentjes opgenomen in het metselverband van de rechter zijgevel, evenals de initialen van de bouwheer, Petrus Wybo. Zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak op houten modillons (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen). Ritmerende lisenen; licht getoogde muuropeningen onder meer laadluiken en varkensluikjes. De zijgevels zijn afgewerkt met vlechtingen; rechts, staldeuren.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol