Beschrijving

Historische hoeve, aangeduid op de P.C. Popp-kaart (circa 1830). Destijds een achterleen van de heerlijkheid Onlede; een verkoopcontract van 1786 spreekt over een "behuysde hofplaetse met den boomghaerde rondt omme...".

Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met boomgaard; notelaars, appelaars en perelaars, laatst genoemde naar verluidt in 1911 gekandelaard; meidoornhaag. Behouden bakstenen stoep voor het boerenhuis. Ten zuiden, erftoegang via gietijzeren hek beschaduwd door lindes met rechts Mariakapelletje.

Ten noorden, boerenhuis naar verluidt van 1857; zeven traveeën (nok parallel aan de straat) + rechts aanpalende travee onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen; aan de achterzijde getraliede opkamervenster. In de rechter zijgevel, bewaard kruiskozijn met diefijzers in de bovenlichten. Interieur: links van de gang, kamer met behouden 19de-eeuwse balklaag en haard met wangen van gesinterde baksteentjes; ingewerkte recentere schouwmantel met Leuvense stoof. Rechts achteraan gewelfde kelder, vermoedelijk restant van een ouder boerenhuis.

Ten westen, stal- en schuurvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis). Getoogde en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde onder gietijzeren I-balk.

Ten oosten, klein houten schuurtje, naar verluidt van na 1925 en bakhuis van het tweeledige type (nok loodrecht op het boerenhuis).

• VERBEKE G., (onuitgegeven werk).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol