Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Voormalige mechanische maalderij, nu mengerij van granen en zaden, en landbouwhandel. Maalderij in het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd ter aanvulling of ter vervanging van de in oktober 1918 door de Duitsers gedynamiteerde "Kroontjes-" of "Raeskensmolen", een houten staakmolen. Bakstenen gebouwen rondom een gekasseid erf; het woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw werd recent afgebroken en vervangen door een loods.

Achterin gelegen maalderij uit het vierde kwart van de 19de eeuw - het eerste kwart van de 20ste eeuw; zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), rechte baksteenfriezen. Centraal laadvenster in puntgevel met overkragend, gestileerd windbord op korbelen; katrol. Getoogde en rechthoekige muuropeningen; schuifpoort. Binnenin metalen draagbalken op dito pijlers; oorspronkelijke machinerie uitgebroken. Rechts, aanleunende travee onder lessenaarsdak; hok voor opeenvolgend diesel- en elektrische motor.

Links, aanleunend volume uit de jaren 1950 (?); drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); laadvenster onder plat dak. Aflijnende lisenen en baksteenfriezen. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien; vensters met roedeverdeling van gewapend beton; schuifpoort met rechts ervan samengestelde molensteen. Boven de nok mantel voor 'elevateurs'.

• CLAEYS F. 1974: Vlaamse windmolens. 102. Gewezen Beverense Molens, De Belgische Molenaar, 338-339.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol