Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van arbeiderswoningen volgens jaarsteen van 1896. Lage dubbelhuizen van respectievelijk vijf en drie traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, leien en donker geglazuurde mechanische pannen); centraal houten dakkapel in puntgevel midden twee oeils-de-boeuf. Donkere baksteenbouw op arduinen plint, sierankers. Horizontale gevelgeleding door middel van lijst met overhoekse en rechte baksteenfries, en doorgetrokken lekdrempels; verticale gevelgeleding door middel van lisenen en deurrisalieten. Getoogde muuropeningen met arduinen aanzet- en sluitstenen, behouden houtwerk met persiennes. Zijgevels afgelijnd door middel van baksteenfries; rondboogvenstertjes en rechts, rondbogig Marianisje. Achtergelegen, haaks nutsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), brede overstek op houten schoren.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol