Parochiaal Centrum 't Lokaal

Beschrijving

Parochiaal Centrum " 't Lokaal". Circa 1919 gebouwd als noodkerk en 'patronage'. Nadat in 1925 de parochiekerk wederopgebouwd was, diende het gebouw tot circa 1953 onder meer als 'congregatiekapel' voor de jeugd. Daarna kreeg de kapel de huidige functie.

Lage, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom speelplaats. Voormalige kapel van tien traveeën onder breed zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen); ijzeren kruis op de nok. Ritmering van de langsgevels door middel van versneden steunberen en gekoppelde muuropeningen, ingeschreven in steekboognissen. Rechts, aansluitende conciërgerie als tweebeukig gebouwtje onder lagere zadeldaken; sierlijke tuitgevels met vlechtingen, aandaken en schoorsteentravee. Rechts, typerende geelbakstenen aediculanis met Heilig Hartbeeld; in de linker geveltop, oculus.

Aan de straat, lager nutsgebouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Straatgevel met ritmerende lisenen en steekboogfries; zijgevels met aandak en schoorsteentravee.

• Stedelijke dienst voor Toerisme, Roeselare-Beveren, zuidhoekroute, Roeselare, 1988, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol