Beschrijving

Hoeve met aan de straat een rechthoekige bakstenen kapel uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder pannen zadeldak. Rondbogige muuropeningen met metalen roedeverdeling; kapeldeur met waaiervormig bovenlicht, gevat tussen pilasters; gevelsteen met opschrift "Ave Maria". Witgekalkt interieur en blauwbeschilderd tongewelf. Altaar met Mariabeeld in rondbogige, beglaasde kast; bekronend kruis tussen banderols met opschrift: "O.L.V. van 't Heilig Hart" - "troost in nood b.v.o.". Altaar van de bidbanken gescheiden door middel van gietijzeren hek.

Hoeve met twee haaks op de straat gestelde, lage bakstenen bestanddelen. Links, tweebeukig gebouw onder parallelle zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met rechts naar verluidt voormalige cichorei-ast onder onderbroken zadeldak cf. typerende opengewerkte nok en de zware verankering, nu stalling en boerenhuis.

Rechts, stalling met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw; elf traveeën onder licht gebogen zadeldak (mechanische pannen). Ritmering van de langsgevels door middel van lisenen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol