Twee herenhuizen naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

Beschrijving

Nrs. 45-47. Samenstel van herenhuizen, in 1922 gebouwd n.o.v. architect H. Buytaert-Reynaert (Roeselare), in opdracht van de familie Jonckheere. Uitvoering iets soberder dan op bouwplan voorzien. Breedhuizen van vijf trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte; nr. 45 t.o.v. de rooilijn inspringend met smalle, d.m.v. muurtje en hekwerk afgezette voortuin. Rode baksteenbouw boven een met schijnvoegen gecementeerde sokkel; gebruik van simili-natuursteen voor omlijstingen en sierelementen. Nr. 45: dubbelhuis; boven de deur uikragende halfronde erker op consoles, leien bedaking. Nr. 47: enkelhuis met l., risaliet van drie trav. uitlopend op in- en uitgezwenkte top, en hoekpui met erboven herhaling van de erker; r., poorttrav. Horizontale gevelgeleding d.m.v. balusterleuningen van de bovenvensters en kroonlijst op consoles. Rechth. muuropeningen in een geblokte omlijsting. Bewaard houtwerk o.m. bovenlichten met kleine roedeverdeling; bij nr. 47 deels beglaasde vleugeldeur met ijzeren smeedwerk.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol