erfgoedobject

Herenhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

bouwkundig element
ID
23434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23434
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van herenhuizen, in 1922 gebouwd naar ontwerp van architect H. Buytaert-Reynaert (Roeselare), in opdracht van de familie Jonckheere. Uitvoering iets soberder dan op bouwplan voorzien. Breedhuizen van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte; nummer 45 ten opzichte van de rooilijn inspringend met smalle, door middel van muurtje en hekwerk afgezette voortuin. Rode baksteenbouw boven een met schijnvoegen gecementeerde sokkel; gebruik van simili-natuursteen voor omlijstingen en sierelementen.

Nummer 45: dubbelhuis; boven de deur uitkragende halfronde erker op consoles.

Nummer 47: enkelhuis met links, risaliet van drie traveeën uitlopend op in- en uitgezwenkte top, en hoekpui met erboven herhaling van de erker; rechts, poorttravee. Horizontale gevelgeleding door middel van balusterleuningen van de bovenvensters en kroonlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen in een geblokte omlijsting. Bewaard houtwerk onder meer bovenlichten met kleine roedeverdeling; bij nummer 47 deels beglaasde vleugeldeur met ijzeren smeedwerk.

  • Stadsarchief Roeselare, 3.921, 1922/2.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het linker pand (nummer 45) is bewaard maar heeft nieuw schrijnwerk en de gevel is geschilderd. Het rechter pand (nummer 47) is gesloopt. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23434 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.