erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 23441   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23441

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Beversesteenweg. Ten opzichte van de rooilijn inspringend hoekpand, in kern teruggaand op de tweede helft van de 19de eeuw en in de jaren 1920 uitgelengd met twee traveeën. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan het plein, mechanische pannen). Naoorlogs parement van rode baksteen boven arduinen plint, verlevendigd door middel van banden van groen geglazuurde baksteen. Getoogde muuropeningen met arduinen aanzet- en sluitstenen, laatst genoemde als diamantkoppen. Zijgevel van vijf smallere traveeën; cementering uit de tweede helft van de 19de eeuw. Vensters in een geriemde en witbeschilderde omlijsting; sierlijke sluitstenen met loofwerk. Onder meer blinde bovenvensters met raamimitatie.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23441 (Geraadpleegd op 08-04-2020)