Hoeve De Groene Boomgaard

Beschrijving

Zogenaamd "De Groene Boomgaard" volgens houten naambord. Naar de Beversesteenweg georiënteerde hoeve met ervoor boomgaard; losse, lage bakstenen bestanddelen, L-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf. Behouden bakstenen stoep bij de stal- en schuurvleugel. Erftoegang ten noorden, aan de straat, en ten zuiden via landweg op de Beversesteenweg alwaar gietijzeren hek beschaduwd door knotlindes.

Ten noorden, aan de achterzijde deels onderkelderd boerenhuis, gedateerd van 1855 door middel van muurankers van de linker zijgevel. Zeven traveeën onder licht gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); gootlijst op geblokte consoles. Erfgevel: getoogde muuropeningen; in de derde travee deur met geriemde omlijsting van gesinterde baksteentjes, bovenlicht met diefijzers; voetenschraper. Vernieuwd houtwerk en luiken. Linker zijgevel: getoogde kelderdeur onder dito opkamervenster; in de met vlechtingen afgewerkte geveltop rondboogluik en -venstertjes. Aangebouwd recenter dienstgebouw onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, Vlaamse pannen) met onder meer privaat.

Overige gebouwen - onder meer nieuwe loodsen - niet vermeldenswaardig.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol