Hoeve De Groene Dreef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Groene Dreef

Beschrijving

Hoeve "De Groene Dreef". Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf. Behouden bakstenen stoep voor de vernieuwde stalling. Centraal op het erf typerend 'koetshuis' - nu garage - uit de jaren 1920-1930, met windwijzer in de vorm van een Cupido. Erftoegang ten zuidwesten, beschaduwd door lindebomen. Ten oosten, groenscherm van Canadapopulieren; ten westen van het boerenhuis, boomgaard.

Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën (nok haaks op straat) met erfparement van rond 1928, verlevendigd door middel van banden en friezen van witte sierbaksteen. Gekoppelde rechthoekige vensters tussen lisenen; in de derde travee, deels beglaasde ijzeren deur onder bovenlicht met initialen "VB". Achtergevel en rechterzijgevel met schijnvoegen gecementeerd, in laatstgenoemde laadluik met kozijnconstructie. Achter het boerenhuis, dienstgebouw (nok haaks op het huis).

Ten noordoosten, enigszins van het erf verwijderd, cichorei-ast uit de jaren 1930-1940; twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rechts, recentere travee onder lager zadeldak (golfplaten).

Ten zuiden, dwarsschuur (nok parallel boerenhuis), dakoverstek op houten modillons. Naar verluidt uit de jaren 1880-1890. De linker zijgevel is afgewerkt met vlechtingen en uilengat en mogelijk een behouden element van een vroegere schuur met vakwerk of houten beplanking, confer de tot op manshoogte scheve, en daarboven rechte bouwnaad (???). Lichtgleuven, poorten onder ijzeren I-profielen.

Ten oosten, nieuwe stalling.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol