• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen uit het vierde kwart van de 19de eeuw onder zadeldaken (nok parallel aan de straat), L-vormig opgesteld rondom een onverhard erf met grasperk. Erftoegang ten zuiden via landweg, evenals het boerenhuis beschaduwd door notelaars. Ten zuidwesten, natte weide met poel en wegkapel.

Bakstenen Mariakapel uit de eerste helft van de 19de eeuw onder pannen zadeldak. Korfbogige kapeldeur gevat tussen pilasters; oculi. Witbepleisterd interieur; tongewelf.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën (nok parallel aan de straat) + rechts aanleunende travee onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen. Vernieuwd houtwerk; luiken.

Ten noordwesten, stalling (nok parallel aan het boerenhuis) en, enigszins van het erf verwijderd, gehalveerde cichorei-ast onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen).

Ten westen, dwarsschuur- en stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis, Vlaamse pannen), bij de stalling dakoverstek op houten modillons en korbelen. Gedateerd van 1897 door middel van verluchtingsbuisjes in de linker geveltop. Getoogde muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

De poel en de ast zijn verdwenen.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2014, 2015, Wagenbrugstraat 17, Roeselare [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 november 2022).