Herberg Het Paradijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Paradijs

Beschrijving

Voormalige herberg "Het Paradijs", reeds aangegeven op de P.C. Popp-kaart (circa 1830). Wederopgebouwde herberg van 1920 naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare), in een omhaagde tuin met oude rode beuken; ten westen, stalling uit de tweede helft van de 19de eeuw. Laag breedhuis van vijf traveeën + een afgeschuinde deurtravee onder later verhoogd zadeldak (kunstleien), nieuwe klimmende dakvensters. Witgeschilderde baksteenbouw; typerende driezijdige erker onder balkon in de zijgevel. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen. Deels behouden houtwerk onder meer verdeelde bovenlichten. Stalling onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten ter vervanging van stro); getoogde muuropeningen.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2892.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol