Gevel van interbellum burgerhuis

Beschrijving

Vooruitstrevende gevelverbouwing, met reorganisatie en stoffering van het interieur, van 1934 (bouwaanvraag niet gesigneerd, vermoedelijk René Doom). Lijstgevel van twee bouwlagen en twee traveeën onder plat dak. Gele baksteenbouw verfraaid met diverse kleuren van granito. Asymmetrische gevelordonnantie door plastische uitbouw van de linker travee benadrukt door contrasterend materiaalgebruik als rode granito en gele baksteen met getrapte, metselpartijen en strekse lagen onder de gekorniste, heden vernieuwde daklijst. Verzorgde beglaasde ijzeren vleugeldeur met streng geometrisch en symmetrisch motief. Rechthoekige vensters met vernieuwde ramen.

Interieur: variante op het gebruikelijke enkelhuistype met enfilade en uitgebouwde keuken en dienstruimten. Nog originele schouwmantels (eetkamer en slaapkamer), gang met vestiaire (kasten), tussen eetkamer en middenplaats driedubbele deur met art-decoglasraam met fonteinmotief. Originele verlichtingselementen (onder meer lichtarmatuur met initialen "S" en "V"). Metalen trapleuning.

• Stadsarchief Roeselare, 103/1934.
  • PLANCKE M., De burgerlijke architectuur tijdens het interbellum te Roeselare, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1990, p. 176, nr. 145.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol