erfgoedobject

Winkel naar ontwerp van H. Denys

bouwkundig element
ID: 23458   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23458

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis met cartouches waarin jaartal 1895 en zon- en maanmotieven naar ontwerp van H. Denys (Roeselare). Schoudergevel van rode baksteen met gebruik van arduin voor banden, waterlijsten, balkon en vensteromlijstingen. Neo-Vlaamse-renaissancecompositie met rijkelijk gebruik van typische elementen als de geblokte boogomlijsting van de pui, ordonnerende lijsten en fialen met overhoeks top- en bolmotief, ingeschreven drieledig stenen kruiskozijn en flankerende cartouches. Decoratief ijzer voor de muurankers en balkonleuning van het rondboogvenster met diamantkopsluitsteen. Oorspronkelijke winkelpui met ingeschreven stenen arcatuur in 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) gereduceerd tot een groot winkelraam met roedeverdeling in het boogveld en typisch afgeronde beglazing bij de zij-ingang; inmiddels opnieuw gemoderniseerd.

  • Stadsarchief Roeselare, 167/1924.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 35.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkel naar ontwerp van H. Denys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23458 (Geraadpleegd op 06-06-2020)