erfgoedobject

Winkel naar ontwerp van H. Denys

bouwkundig element
ID
23458
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23458

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis met cartouches waarin jaartal 1895 en zon- en maanmotieven naar ontwerp van H. Denys (Roeselare). Schoudergevel van rode baksteen met gebruik van arduin voor banden, waterlijsten, balkon en vensteromlijstingen. Neo-Vlaamserenaissance-compositie met rijkelijk gebruik van typische elementen als de geblokte boogomlijsting van de pui, ordonnerende lijsten en fialen met overhoeks top- en bolmotief, ingeschreven drieledig stenen kruiskozijn en flankerende cartouches. Decoratief ijzer voor de muurankers en balkonleuning van het rondboogvenster met diamantkopsluitsteen. Oorspronkelijke winkelpui met ingeschreven stenen arcatuur in 1924 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) gereduceerd tot een groot winkelraam met roedeverdeling in het boogveld en typisch afgeronde beglazing bij de zij-ingang; inmiddels opnieuw gemoderniseerd.

  • Stadsarchief Roeselare, Bouwaanvragen, 167/1924.
  • DELBECKE J. e.a. 1994: Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 35.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het pand is niet langer ingericht als winkel.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Cartouche met opschrift

In de geveltop is centraal een cartouche aanwezig met een opschrift, met over elkaar geplaatste drukletters. Alternerend tussen de achterste en de voorste letters wordt het van links naar rechts: D (achter) E (voor) N (achter) I (voor) I (achter) S (voor) en dan C (achter) A (voor) R (achter) B (voor) O (achter) N (voor) E (achter) Z in spiegelbeeld (voor), of ‘Denys-Carbonez’.

De winkel wordt in de inventaristekst geïdentificeerd als een ontwerp van architect H. Denys. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om Hilaire Denys (1873-1921). In een artikel van F. Callewaert over deze architect in Mandeldal wordt dit inderdaad bevestigd. Er wordt echter niets vermeld over de opdrachtgever van deze woning. Hilaire Denys was de zoon van Désiré Denys, stadsarchitect van Roeselare, en Eugenie Carbonez. In de inscriptie in de geveltop zijn beide namen verweven. Dit impliceert evenwel dat vader Désiré Denys bij de bouw van het huis betrokken was, vermoedelijk als opdrachtgever. Dit is niet onmogelijk: in 1895, toen het huis Noordstraat 6 gebouwd werd, was Hilaire Denys nog maar 22 jaar oud en uit het artikel van Callewaert blijkt dat vader en zoon Denys nauw met elkaar samenwerkten. In de inventaris werden nog verschillende huizen geregistreerd die vader en zoon Denys samen ontworpen hebben, zie bijvoorbeeld Ooststraat 68-70.

  • CALLEWAERT F. 1994: Hilaire Denys, Vlaams, sociaal en vooral bouwkundige. Roeselare 1873-1921, Mandeldal XIX, 59-66.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel naar ontwerp van H. Denys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23458 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.