erfgoedobject

Winkel met trapgevel van 1922

bouwkundig element
ID
23459
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23459

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel, gedateerd 1922
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Winkelhuis met gele bakstenen trapgevel van 1922 (zie cartouche) verlevendigd door banden van rode baksteen en elementen van natuursteen. Oorspronkelijke houten winkelpui met centrale, terugspringende ingang in omlijsting met pilasters voorzien van postamenten, kapitelen en imposten. Geveltop met centrale fiaal op kraagsteen en twee smalle rechthoekige dakvensters. Vensterpartij van de bovenverdieping gevat in rechthoekig casement afgelijnd met muizentandlijst. Rondboogvensters op de tweede bouwlaag en rechthoekige vensters met segmentbogige ontlastingsboog op de derde; fraai oorspronkelijk houtwerk.

  • Stadsarchief Roeselare, 72/1922.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkel met trapgevel van 1922 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23459 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.