erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
23460
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23460

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?). Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op arduinen plint. Neoclassicistische inslag in de belijnde opstand met gekorniste pui- en waterlijsten, doorgetrokken lekdrempels en kroonlijst op modillons en tandlijst; eveneens in de schaarse ornamenten als de consoles van balkon met ijzeren leuningen, centraal risaliet waarin de rechthoekige vensters extra voorzien zijn van een versierde sluitsteen. Verzorgd houtwerk, onder meer voor de deels beglaasde vleugeldeur.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.