is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij winkels en brouwerij
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuizen en brouwerij naar ontwerp van Van Coillie
Deze vaststelling was geldig van tot
Homogene gevelrij van acht winkelhuizen en brouwerij van 1923-24 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare) en in opdracht van de familie Mahieu-Tack, eigenaars van brouwerij "De Ooievaar"; twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Ter hoogte van nummer 105 verspringt de rooilijn; de hoek die daardoor ontstaat, is afgeschuind.
Lijstgevels, onderbroken door puntgevel op nummers 89, 99 en 105; gele baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint en de vensterdorpels, simili-steen voor lateien, hoekblokken en gevelbanden; siermetselwerk in de borstweringen van de bovenverdieping; bewaard houtwerk van de bovenvensters met fijne roedeverdeling in het bovenlicht.
Voormalig nummer 93: toegangspoort tot de binnenplaats waarrond sterk verbouwde, voormalige brouwerijgebouwen (onder meer paardenstal), heden gebruikt als aanhorigheden bij restaurant "De Ooievaar" (nummer 91); losse bestanddelen in verankerde rode baksteenbouw; achteraan doorgang naar de Uilstraat.
De benedenverdieping van alle panden is heden verbouwd tot winkelpui; uitgezonderd nummer 91 waar heden het restaurant is gevestigd en waarvan de linker travee een gevelverbouwing met driezijdige erker van latere datum is. De gevel van nummer 101 is heden bepleisterd.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Van de oorspronkelijke rij (nummers 87-105) zijn de twee linkse panden (nummers 87 en 89) niet langer bewaard.