erfgoedobject

Eclectische directeurswoning

bouwkundig element
ID: 23492   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23492

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig woonhuis van V. Hostens, eigenaar van de vroegere maalderij aan de overkant van de straat. Gebouwd in 1909, vermoedelijk naar ontwerp van architect Poireaux (Kortrijk). Het was een van de eerste huizen in Roeselare met centrale verwarming en elektriciteit die draaiden op de stoomkracht van de fabriek van de eigenaar. De tuin die reeds in 1909 werd aangelegd met diverse boomsoorten zou tot op heden bewaard zijn. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond met vier getoogde, getraliede keldervensters die de in banden uitgewerkt plint doorbreken. Eclectische lijstgevel van witte sierbaksteen met decoratief gebruik van grijze steen. Neoclassicistische opstand met alternerende vensterrisalieten; aansluitende behandeling van de bel-etage balkons en gekorniste kroonlijst op modillons en tandlijst. Tot de vermengde neorenaissance-ornamenten horen voornamelijk de verdiepte rondboogdeuromlijsting op Korinthische colonnetten, de boogvelden met putti in haut-reliëf van de bovenvensters en de hoge bekronende boogfries; merkwaardig gesculpteerde baardige mannenhoofden in een aantal sluitstenen. Verzorgde, deels beglaasde vleugeldeur met onder meer getorste makelaar en cartouches met initiaal "H", verwijzend naar de eigenaar; decoratief ijzerwerk, waaiervormig uitgewerkt in het bovenlicht.

  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 38-39.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische directeurswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23492 (Geraadpleegd op 09-07-2020)