erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
23502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23502
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige Gemeenteschool in neogotische stijl van 1896 (zie cartouche). Langwerpig, verankerd bakstenen volume op gecementeerde plint; vijfentwintig traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Verschillende gestileerde elementen van de regionale baksteengotiek worden hier toegepast in een nieuw bouwprogramma; lange gevel geritmeerd door getoogde vensters met kleine roedeverdeling ingeschreven in een korfboognis en meer uitgewerkte centrale deur opgenomen in een Brugse travee met jaarsteen en getrapt dakvenster. Meer geornamenteerde getrapte zijgevel aan de Sint-Hubrechtsstraat met toepassing van voornamelijk blinde Brugse travee met maaswerk; alleen in de centrale komt een bovenvenster voor onder extra drielob ingeschreven in de traveenis. Bekronend wapen van de stad Roeselare. Gevelstenen met opschriften "Gemeente", "School" in de zijtravee.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23502 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.