erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van H. Denys

bouwkundig element
ID: 23508   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23508

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerwoning van 1904 (zie boogveld) naar ontwerp van H. Denys (Roeselare) in 1937 verbouwd tot winkelhuis door Ernest Apers (Roeselare). Voormalig dubbelhuis met alleen bewaarde bovenverdieping onder leien zadeldak met drie traveeƫn en drie bouwlagen. Lijstgevel getypeerd door interessante opstand met belijnende lijsten en nadruk op de bredere rechter travee met bekronende topgevel tussen vleugelstukken. Neo-Vlaamse-renaissance-invloed in de rijkelijke versiering waarin typische ornamenten worden gehanteerd als onder meer balusters en slanke composiet- en Ionische zuilen voor de driezijdige erker en de drieledige loggia van de rechter travee. Voorts mensenhoofden en diamantkoppen in de sluitstenen, gestileerde plantenmotieven in de boogvelden en een leeuwen- en stierenkop in de vleugelstukken. De actuele gevelbrede pui werd voorafgegaan door deze van een "charcuterie-beenhouwerij", die zelf de oorspronkelijke compositie verving, met rondbogige kloosterkozijnen en een uitgewerkte deuromlijsting onder onderbroken fronton met aansluitend bovenlicht met fronton- en bolbekroning.

  • Stadsarchief Roeselare, 258/1937.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van H. Denys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23508 (Geraadpleegd op 09-07-2020)