erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
23519
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23519

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig woonhuis uit begin 20ste eeuw; drie traveeën + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakkapellen per gevel. Witte sierbakstenen bekleding; boogvelden met wapenschilden en diamantkoppen van witte natuursteen. Gebruik van arduin voor waterlijsten, steunzuil en basis van hoekbalkon; laatst genoemde was voorheen een hoektoren, verdwenen circa tijdens de Tweede Wereldoorlog; herstelling van hoekgevel in huidige toestand in 1947 naar ontwerp van Alfons Van Coillie. Deurrisaliet met tuitgevel (bekroning verdwenen); houten erker (1971) met een deurvenster waarboven een boogveld met de initialen "V.L." naar de bouwheer Vanden Berghe-Loontjes. Versierde muurankers. Heden winkelhuis met gewijzigde begane grond.

  • Stadsarchief Roeselare, 203/1920, 287/1947, 314/71.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het huis is herkenbaar behouden, maar er gebeurden wel enkele aanpassingen ten opzichte van het moment van inventarisatie: het mansardedak is nu bekleed met pannen en de dakkapellen werden verwijderd, evenals de houten erker.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23519 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.