Huis Au lion d'or

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Au lion d'or

Beschrijving

Zogenaamd "Au lion d'or" van 1903 (zie bouwaanvraag). Tuitgevel van gele en grijze baksteen met verwerking van arduin; drie traveeën en drie bouwlagen. Travee-indeling door middel van lisenen ter aflijning van de zij- en middentravee, laatst genoemde uitlopend op een gestrekt topstuk voorheen bekroond met een balustrade en een leeuwenbeeld (zie nummer 48). Uitgebalanceerde gevelordonnantie en klimmend fries in de zijtravee die voorts zijn gemarkeerd door een driezijdige erker op de tweede bouwlaag, voorheen verbonden door een balustrade boven de puilijst. "Klassieke" houten winkelpui met neo-renaissancewortelmotief op de hoek- en centrale penanten, blijkbaar in 1924 aangepast naar analogie met deze van nummer 48, zie dezelfde marmeren bekleding van de indelende pijlers.

• Stadsarchief Roeselare, 7/1903.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol