erfgoedobject

Huis Au lion d'or

bouwkundig element
ID
23521
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23521

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Au lion d'or
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Au lion d'or
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Au lion d'or" van 1903 (zie bouwaanvraag). Tuitgevel van gele en grijze baksteen met verwerking van arduin; drie traveeën en drie bouwlagen. Travee-indeling door middel van lisenen ter aflijning van de zij- en middentravee, laatst genoemde uitlopend op een gestrekt topstuk voorheen bekroond met een balustrade en een leeuwenbeeld (zie nummer 48). Uitgebalanceerde gevelordonnantie en klimmend fries in de zijtravee die voorts zijn gemarkeerd door een driezijdige erker op de tweede bouwlaag, voorheen verbonden door een balustrade boven de puilijst. "Klassieke" houten winkelpui met neo-renaissancewortelmotief op de hoek- en centrale penanten, blijkbaar in 1924 aangepast naar analogie met deze van nummer 48, zie dezelfde marmeren bekleding van de indelende pijlers.

  • Stadsarchief Roeselare, 7/1903.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Au lion d'or [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23521 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.