erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
23523
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23523

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met mezzanino, wellicht later voorzien van gecementeerde lijstgevel met neoclassicistische inslag: gemarkeerde registerindeling en geaccentueerd linker risaliet van de deurtravee met aflijnende pilasters onder gebogen fronton op de hoogste verdieping; typerende ornamenten als zware consoles en postamenten voor de balkons links met smeedijzeren leuningen; zelfde motieven onder meer voor de Franse balkons van de deurvensters van de bel-etage gevat in geriemde omlijstingen met zware sluitsteen. Verbouwde begane grond met winkelpui onder hoge en brede puilijst.


Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23523 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.