erfgoedobject

Dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID
23526
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23526

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbel winkelpand van 1902 naar ontwerp van H. Denys en diens vader, stadsarchitect D. Denys-Carbonez. De opdrachtgever was A. Denys-Schelpe, handelaar in stoffen en pelzen; de opschriften "Dit huis is de vlinder genaamd" (nummer 70) en "Dit huis is de tijger genaamd" (nummer 68) verwijzen naar resp. zijde en pels. Het art-nouveaucomplex is opgevat als een breedhuis van twee maal drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevelparement van witte, geglazuurde tegels, verlevendigd door blauwe tegels in de banden en de strekken. Faïencetegeltableaus met huisnamen boven de puilijst. Medaillons met tijger en vlinder flankeren de arduinen onderdorpel van de middenbalkons waarvan de leuning is verdwenen. Uitkragende gootlijst op geprofileerde gietijzeren consoles. Hoefijzervormige vensters op imposten van Euvillesteen verrijkt met art-nouveau-leliemotief; smallere, gekoppelde dito venstertjes in de zijtravee van de derde bouwlaag, onder overkoepelende ontlastingsboog met zelfde vorm en versiering. Centraal deurvenster en balkon op consoles met verdwenen leuning. Volledig verbouwde begane grond; uitgezonderd resten van oorspronkelijke winkelpui, met name arduinen rechter pijler met ingewerkt schelpmotief. Het art-nouveau-interieur is bij recente vernieuwingen weggehaald.

  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 36.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23526 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.