Dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Winkelhuis Denys-Schelpe
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Ooststraat
Locatie Ooststraat 68-70, Roeselare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Dubbel winkelhuis in art-nouveaustijl

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1998.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkelhuis naar ontwerp van H. Denys

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dubbel winkelpand van 1902 naar ontwerp van H. Denys en diens vader, stadsarchitect D. Denys-Carbonez. De opdrachtgever was A. Denys-Schelpe, handelaar in stoffen en pelzen; de opschriften "Dit huis is de vlinder genaamd" (nummer 70) en "Dit huis is de tijger genaamd" (nummer 68) verwijzen naar resp. zijde en pels. Het art-nouveaucomplex is opgevat als een breedhuis van twee maal drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Gevelparement van witte, geglazuurde tegels, verlevendigd door blauwe tegels in de banden en de strekken. Faïencetegeltableaus met huisnamen boven de puilijst. Medaillons met tijger en vlinder flankeren de arduinen onderdorpel van de middenbalkons waarvan de leuning is verdwenen. Uitkragende gootlijst op geprofileerde gietijzeren consoles. Hoefijzervormige vensters op imposten van Euvillesteen verrijkt met art-nouveau-leliemotief; smallere, gekoppelde dito venstertjes in de zijtravee van de derde bouwlaag, onder overkoepelende ontlastingsboog met zelfde vorm en versiering. Centraal deurvenster en balkon op consoles met verdwenen leuning. Volledig verbouwde begane grond; uitgezonderd resten van oorspronkelijke winkelpui, met name arduinen rechter pijler met ingewerkt schelpmotief. Het art-nouveau-interieur is bij recente vernieuwingen weggehaald.

  • DELBECKE J. e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 36.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ooststraat

Ooststraat (Roeselare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.