Hoekhuis 't Kroontje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis 't Kroontje

Beschrijving

Heden witbeschilderd, bakstenen hoekhuis "'t Kroontje" uit 1920 (zie gevelsteen). Oorspronkelijk eenheidsbebouwing naar ontwerp van René Doom en J. Vermeersch (Roeselare/Brussel) met twee niet beschilderde enkelhuizen met tuitgevel aan de Jan Mahieustraat. Hoekblok, waarschijnlijk vroeger met winkel, van twee maal twee traveeën, afgeronde hoek/deurtravee en drie bouwlagen; aan de zijstraat lager deel, waarschijnlijk vroeger woonhuis, van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Decoratief baksteenfries onder de kroonlijst. Art-deco-invloed in de versieringen van de hoog uitgebouwde hoektravee met twee dakvensters gescheiden door een Dorisch zuiltje. Rechthoekige vensters met roedeverdeling. Plaatselijk toegevoegd dakkapelregister in de zijstraat.

• Stadsarchief Roeselare, 134/1920.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol