Hoekhuis 't Kroontje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis 't Kroontje

Beschrijving

Nr. 73/ Jan Mahieustraat. Heden witbeschilderd, bakstenen hoekhuis "'t Kroontje" uit 1920 (cf. gevelsteen). Oorspronkelijk eenheidsbebouwing n.o.v. R. Doom en J. Vermeersch (Roeselare/Brussel) met twee niet beschilderde enkelhuizen met tuitgevel aan de Jan Mahieustraat. Hoekblok, waarschijnlijk vroeger met winkel, van twee maal twee trav., afgeronde hoek/deurtrav. en drie bouwl.; aan de zijstraat lager deel, waarschijnlijk vroeger woonhuis, van vier trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak. Decoratief baksteenfries onder de kroonlijst. Art-deco-invloed in de versieringen van de hoog uitgebouwde hoektrav. met twee dakvensters gescheiden door een Dorisch zuiltje. Rechth. vensters met roedeverdeling. Plaatselijk toegevoegd dakkapelregister in de zijstraat (787).

Auteurs : De Gunsch, Ann, Vanneste, Pol, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick