erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
23529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch breedhuis met gevel van 1913 (zie cartouche); drie bouwlagen onder leien zadeldak. Gevel van witte sierbaksteen met verwerking van arduin; accenten met blauwe tegeltjes. Neo-Vlaamse-renaissance-inslag in de combinatie van lijst- en trapgevel, muurbanden ter hoogte van het kloosterkozijn en het drieledige kruiskozijn met balusterbalkon. Rechtstreekser aanleunend bij de Italiaanse renaissance is het Palladiaans drielicht van de derde bouwlaag. Verbouwde begane grond met winkelpui; wel resterend fronton met bolbekroning dat de vroegere deur situeert in de rechter travee.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23529 (Geraadpleegd op )