erfgoedobject

Winkelhuis Parmentier-D'Hondt

bouwkundig element
ID
23531
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23531

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig winkelhuis Parmentier-D'Hondt met gecementeerde gevel met schijnvoegen; blijkbaar vereenvoudigde versie van de bouwaanvraag met art-deco-inslag van 1921 naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare). Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. De verhoogde, met gebogen daklijst bekroonde linker travee doorbreekt de geprofileerde kroonlijst en is op de tweede bouwlaag benadrukt door een halfronde erker met aansluitend stenen balkon met ijzeren leuning. Verticaliserend effect van de drielichten gemilderd door de doorgetrokken puilijst en lekdrempels; entablement van het bovenste venster voorzien centraal boogveld met palmetmotief. Rechts travee-indeling met doorgetrokken vensterposten en analoge boogveldbekroning. Nieuwe, gevelbrede winkelpui in tegenstelling met deze van de bouwaanvraag met zijdeur die slechts twee traveeën innam.

  • Stadsarchief Roeselare, 202/1921.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis Parmentier-D'Hondt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23531 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.