erfgoedobject

Winkel In den visscher

bouwkundig element
ID
23532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel In den visscher
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel In den visscher
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige winkel in vissersgerief "In den visscher" (zie cartouche). Gevel met in- en uitzwenkende top gedateerd anno / 1913 (zie cartouches), naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare), volgens de bouwaanvraag die uitdrukkelijk vermeldt dat het om een gevelvernieuwing gaat. Parement van witte sierbaksteen met aflijning van gevelonderdelen in arduin en blauwe tegeltjes. Eclectische vormgeving met integratie van neo-Vlaamse-renaissance-, neobarokke en neoclassicistische elementen, laatst genoemde onder meer in het ijzeren balkonhek. Opvallend fries met reliëfpanelen van witte steen met taferelen uit het vissersleven, boven de rondboogvensters in geriemde omlijstingen met verbonden imposten en sluitsteen; stoer vissersprofiel in het topstuk, gevat tussen vleugelstukken en bekroond met een vereenvoudigd akroterie. De oorspronkelijk drieledige winkelpui met centrale toegang is inmiddels vervangen door een gevelbrede.

  • Stadsarchief Roeselare, 26/1913.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel In den visscher [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23532 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.