Winkel In den visscher

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel In den visscher

Beschrijving

Voormalige winkel in vissersgerief "In den visscher" (zie cartouche). Gevel met in- en uitzwenkende top gedateerd anno / 1913 (zie cartouches), naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare), volgens de bouwaanvraag die uitdrukkelijk vermeldt dat het om een gevelvernieuwing gaat. Parement van witte sierbaksteen met aflijning van gevelonderdelen in arduin en blauwe tegeltjes. Eclectische vormgeving met integratie van neo-Vlaamse-renaissance-, neobarokke en neoclassicistische elementen, laatst genoemde onder meer in het ijzeren balkonhek. Opvallend fries met reliëfpanelen van witte steen met taferelen uit het vissersleven, boven de rondboogvensters in geriemde omlijstingen met verbonden imposten en sluitsteen; stoer vissersprofiel in het topstuk, gevat tussen vleugelstukken en bekroond met een vereenvoudigd akroterie. De oorspronkelijk drieledige winkelpui met centrale toegang is inmiddels vervangen door een gevelbrede.

• Stadsarchief Roeselare, 26/1913.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol