erfgoedobject

Hoekhuis naar ontwerp van Albert Callebert

bouwkundig element
ID
23534
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23534

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige juwelierszaak Vandeputte-Duyvewaardt van 1903 naar ontwerp van Albert Callebert (Roeselare). Hoekpand van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen halsgevel verlevendigd met natuursteen. Gevelopbouw en -versiering aanknopend bij de neo-Vlaamse-renaissance van de eeuwwisseling door onder meer materiaalgebruik, huis- en geveltype, en rechthoekige muuropeningen, op de hoogste verdieping gemarkeerd door korf- en rondbogige druiplijsten met diamantkopsluitsteen en metselmozaïek in het boogveld. Verzorgde uitwerking van de geveltop boven de gekorniste waterlijst op consoles, gesuperposeerd aedicula met fraaie zonnewijzer tussen de medaillons van de zon en de maan; erboven het stenen wapenschild van Roeselare dat in 1994 werd verwijderd omdat het naar beneden dreigde te vallen. Volgens bouwaanvraag, bijkomende bekroning met obelisk uitgroeiend boven het gebroken gebogen fronton. Meer "eigentijdse" elementen waren de balkons met ijzeren hek en voornamelijk de gevelbrede puilijst van de bewaarde winkelpui, geflankeerd door geblokte arduinen hoekpilasters en voorzien van een centrale deur.

Zijgevel met vereenvoudigde opstand met doorlopende muurbanden; voornamelijk gemarkeerd door hoekrisalieten met Brugse travee en privé-deur met aanpalend drielicht, beide net als de r.poort voorzien van een ijzeren "moderne" I-balk met rozetten onder een afgelijnd boogveld.

  • Stadsarchief Roeselare, 39/1903.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 36.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis naar ontwerp van Albert Callebert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23534 (Geraadpleegd op )