erfgoedobject

In het Wapen der Stad

bouwkundig element
ID
23537
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23537

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed In het Wapen der Stad
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "In het Wapen der Stad" (zie opschrift). Neogotisch getint pand uit het eerste kwart van de 20ste eeuw dat oorspronkelijk uit twee delen bestond; een winkel van drie traveeën en drie bouwlagen onder de brede trapgevel links en rechts een poortgebouw van één travee en vier bouwlagen rechts. Na 1972 (?) werden de winkel en de poort op de begane grond verenigd tot een winkelruimte. Breedhuis onder zadeldak met leien. Gele bakstenen gevel met verwerking van witte natuursteen en arduin. Gevelordonnantie bepaald door de drie linker traveeën met trapgevel en de smalle rechter travee met doorgetrokken driezijdige erker vanaf de derde bouwlaag ingeschreven in een lagere trapgevel. Indeling en bouwonderdelen ontleend aan de baksteengotiek, maar samengebracht in een nieuwe compositie met afwijkende materialen: onder meer de vernauwde Brugse travee van de bovenverdieping, het maaswerk in het boogveld van de stenen bol- en kruiskozijnen, de decoratief uitgewerkte schoorstenen. De behandeling en verhouding van de driezijdige erker en de geprofileerde treden van de hoofdtravee met fialen opgevangen door geprofileerde consooltjes, zijn daarentegen neogotisch. Centraal gevelornament met wapenschild van de stad Roeselare en onderschrift "In 't Wapen der Stad" boven middenvenster. Recente, gevelbrede winkelpui.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: In het Wapen der Stad [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23537 (Geraadpleegd op )