Hoeve 't Voordeel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Voordeel

Beschrijving

Zogenaamd " 't Voordeel", historische hoeve aangeduid op de Vander Maelenkaart (circa 1850) met grosso modo dezelfde opstelling. Losse, lage bakstenen bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begraasd erf, toegankelijk via een begrinte toegangsweg met ijzeren poort, over de Duivelsbeek. Gegoten stoep voor het woonhuis, kasseien voor de stalvleugel. Ten zuiden van het woonhuis, bakhuis en tabaksast.

Ten oosten van het erf, boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); gepikte plint. Getoogde vensters met T-ramen en grote roedeverdeling. Interieur met bewaarde balklagen: moerbalk met opschrift "ANNO Is + L.+ TALPE 1780", wijzend op de oude kern.

Ten noorden, stalvleugel onder zadeldak van golfplaten (nok loodrecht op het boerenhuis) die in de jaren 1960 afbrandde en bijna volledig herbouwd is, zie bouwnaad.

Ten zuiden, schuur/wagenhuis onder zadeldak met pannen (nok loodrecht op het boerenhuis). Bakhuisje met bewaarde bakkersoven. Tabaksast van 1942 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare).

• Stadsarchief Roeselare, 26/1942.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol