Juteweverij Pardou-Duthoo

Beschrijving

Voormalige juteweverij Pardou-Duthoo als nieuwe vestiging van het bedrijf in de Rondekomstraat/ Landbouwstraat; spinnerij van 1928 en weverij van 1938. Bedrijvigheden gestopt in 1976, gebouwen heden ingenomen door een verffabriek. Gelegen binnen het stratenblok met de Godshuislaan en de Handelsstraat. Toegang in de Stationsdreef tussen twee halfvrijstaande huizen, nummer 211 van 1928 naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). Typerende loskade met luifel van metaal en glas. Gevel aan de Godshuislaan naar ontwerp van Alfons Van Coillie van 1928, 1929, 1935 en 1937; één bouwlaag, oorspronkelijk van rode en gele baksteen onder sheddaken met metalen gebint. Travee-nissen met sierfriezen. Talrijke wijzigingen.

• Stadsarchief Roeselare, 227/1928, 316/1929, 379/1935, 172/1937 (Godshuislaan).
  • Roeselare, het Manchester van Vlaanderen, tentoonstelling rond de textielgeschiedenis van Roeselare, 1997, p. 108-109.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol