Zeepziederij Gryspeerdt

Beschrijving

Zeepziederij Gryspeerdt opgericht in 1886, oorspronkelijk toegankelijk via een herenhuis aan de Hugo Verrieststraat (afgebroken in 1956). Keuken, heden bureau, en magazijn van 1901 van één bouwlaag van verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder pannen schilddak. Blinde voorgevel. achtergevel voorzien van vier travee-nissen afgelijnd door middel van muizentand. Ronde fabrieksschoorsteen. Binnenkoer heden voorzien van garages (1958) en opslagtanks.

• Stadsarchief Roeselare, 59/1901, 353/1954, 224 bis/1958, 170/1961, 136/1971 en 235/1972.
  • DEWEERDT A., Het Roeselaars industriegebied nabij de Sint-Amandsbeek, de Kleine Bassin en de Ronde Kom, in Rollariensia, XVIII, 1989/90, p. 158-161.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol