erfgoedobject

Burgerhuizen naar ontwerp van Joseph De Coninck

bouwkundig element
ID
23571
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23571

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samenstel van drie burgerhuizen naar ontwerp van Joseph De Coninck (Roeselare), van 1932, zie jaarsteen in de centrale tuitgevel (nummers 48-50). Breedhuizen van twee bouwlagen en twee à drie (midden) traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), houten kroonlijst op klossen. Afwisselend materiaal- en kleurgebruik: rode baksteen voor het centrale huis met tuitgevel, gele baksteen voor de aanleunende; verwerking van arduin voor de plint en simili-steen voor lateien en muurbanden. Invloed van de geometrische art deco merkbaar in de deur- en poortomlijstingen met afgeschuinde bovenhoeken, decoratief uitgewerkt bovenlicht en twee- of driezijdige erkers op veelal getrapte overstek.

  • Stadsarchief Roeselare, 435/1932.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen naar ontwerp van Joseph De Coninck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23571 (Geraadpleegd op )