Burgerhuis ontworpen door Valère Duyvewaardt

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Sint-Alfonsusstraat
Locatie Sint-Alfonsusstraat 7-9, Roeselare (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Roeselare (adrescontroles: 10-01-2008 - 11-01-2008).
  • Inventarisatie Roeselare (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-05-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis naar ontwerp van V. Duyvewaardt

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Burgerhuis ontworpen door V. Duyvewaardt

Deze bescherming is geldig sinds 20-02-2002.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woonhuis, in 1913 (zie top) naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) uitgebreid met één brede travee in neorococo. In 1920 wordt de lijstgevel aangepast door Valère Duyvewaardt in neorococo. Gele baksteenbouw verfraaid met blauwe hardsteen en witte natuursteen. Rechter lijstgevel met behouden neoclassicistische geleding door middel van doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en kroonlijst op modillons. Bijkomende neorococoversiering voor het bestaande vensterrisaliet, nu op de bovenverdieping afgelijnd door geornamenteerde hoekpilasters onder entablement. Deurvenster in geprononceerde omlijsting met neorococomotieven, voornamelijk in de sluitsteen. Zelfde, ietwat vereenvoudigde behandeling van de andere getoogde venster- en geriemde deuromlijstingen. Uitgewerkt ijzeren hek voor het balkon op zware consoles.

Links, in- en uitzwenkende topgevel met zware geprofileerde randafwerking opgevangen door de gesuperposeerde, geblokte hoekpilasters als elementen van de neorococo-architectuur; voorts markante erker bekroond met smeedijzeren balustrade en deurvenster; belangrijk aandeel van reliëfs en sculptuur -onder meer vleermuisman en geitenkop-, dat ook tot uiting komt in de sluitstenen van de benedenvensters, respectievelijk met mannen- en vrouwenhoofd.

  • Stadsarchief Roeselare 54/1913, 396/1920.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Alfonsusstraat

Sint-Alfonsusstraat (Roeselare)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.