erfgoedobject

Burgerhuis ontworpen door Valère Duyvewaardt

bouwkundig element
ID: 23573   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23573

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis, in 1913 (zie top) naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) uitgebreid met één brede travee in neorococo. In 1920 wordt de lijstgevel aangepast door Valère Duyvewaardt in neorococo. Gele baksteenbouw verfraaid met blauwe hardsteen en witte natuursteen. Rechter lijstgevel met behouden neoclassicistische geleding door middel van doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en kroonlijst op modillons. Bijkomende neorococoversiering voor het bestaande vensterrisaliet, nu op de bovenverdieping afgelijnd door geornamenteerde hoekpilasters onder entablement. Deurvenster in geprononceerde omlijsting met neorococomotieven, voornamelijk in de sluitsteen. Zelfde, ietwat vereenvoudigde behandeling van de andere getoogde venster- en geriemde deuromlijstingen. Uitgewerkt ijzeren hek voor het balkon op zware consoles.

Links, in- en uitzwenkende topgevel met zware geprofileerde randafwerking opgevangen door de gesuperposeerde, geblokte hoekpilasters als elementen van de neorococo-architectuur; voorts markante erker bekroond met smeedijzeren balustrade en deurvenster; belangrijk aandeel van reliëfs en sculptuur -onder meer vleermuisman en geitenkop-, dat ook tot uiting komt in de sluitstenen van de benedenvensters, respectievelijk met mannen- en vrouwenhoofd.

  • Stadsarchief Roeselare, 54/1913, 396/1920.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C., Tansens A. & Vanneste P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 1999


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis ontworpen door Valère Duyvewaardt [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23573 (Geraadpleegd op 09-07-2020)