Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch dubbelhuis met vermenging van neoclassicistische en art-decogetinte elementen, naar ontwerp van Valère Duyvewaardt (Roeselare) van 1921. Drie traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel bekleed met witte natuursteen op plint van blauwe hardsteen met kelderverdieping. Bovenvensters gevat in spaarvelden en geflankeerd door gecanneleerde pilasters op sokkel, bekroond met lijstkapitelen. Linker travee gemarkeerd door gebogen erker rustend op twee kraagstenen, die ontspringen uit gecanneleerde pilasters; stenen balustrade met art-deco-geïnspireerd smeedwerk. Gelijkaardig smeedwerk voor deurvensters rechter travee. Centrale deurtravee met smeedijzeren deur. Rondbogige muuropeningen op begane grond, rechthoekig op de bovenverdieping. Geprofileerde natuurstenen kroonlijst verlevendigd door middel van tandlijst.

• Stadsarchief Roeselare, 96/1920.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol