Hoekhuis Het Grys Peerd

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Hugo Verrieststraat. Zogenaamd "Het Grys Peerd" (zie opschrift), oorspronkelijk hoekherberg uit het vierde kwart van de 19de eeuw, heden winkel. Gevelvernieuwing in 1925 naar ontwerp van Ch. Van Moerkerke (Roeselare). Heden grijsbeschilderde, bepleisterde lijstgevel van vier traveeën + afgesnuite hoektravee + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd schilddak (mechanische pannen). Typische versierende bepleistering met invoeging van neoclassicistische ornamenten als dropmotief en druiplijsten voor vlakke vensteromlijstingen op doorgetrokken lekdrempels, verbindende volutes tussen boven- en mezzaninovensters. Bijzonder afgewerkte hoektravee met voornamelijk opvallend deurvenster met klein balkon op consoles; radvenster opgenomen in een omlijsting naar het vereenvoudigde patroon van barokke bovenlichten. Benedenvensters verlaagd tot winkelpui en overal vernieuwde ramen.

• Stadsarchief Roeselare, 54/1925.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol