Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Nr. 104/ Kleine Bassinstraat. Pastorie met achtergevel uitziend op kerktuin van de St.-Amandskerk. Dubbelhuis onder tentdak (mechanische pannen) van 1877 n.o.v. G. Charlier. Bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel. Navolging van het "klassieke" pastorietype uit midden XVIII-XVIII B, met typische steekbogige muuropeningen, hier opgenomen in vlakke omlijstingen van arduin met druiplijst; ietwat afwijkende verhoudingen voor de vleugeldeur met eenvoudig bovenlicht in een omlijsting voorzien van neuten, en sluitsteen onder een nisje met Goede Herderbeeld. Verzorgde dakkapel tussen vleugelstukken met bewaarde roedeverdeling in het rondboograam (853).

HUYGHEBAERT J., Geschiedenis ..., p. 52-53.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol