erfgoedobject

Burgerhuis met garage en werkplaats in art-decostijl

bouwkundig element
ID
23596
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23596

Juridische gevolgen

Beschrijving

Als garage met werkplaats en tentoonstellingsruimte ontworpen art-decorijhuis naar ontwerp van Ernest Apers (Roeselare) van 1938; drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Rode baksteen- en betonbouw op arduinen plint; decoratief gebruik van zwarte steen en aflijnende zwarte pannen. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel met verhoogde middentravee gemarkeerd door een drieledige, afgeronde erker gevat tussen de luifel van de poort met afgeronde pijlers en de belijnende bekroning tussen postamenten. In de zijtravee, rechthoekige vensters, op de benedenverdieping voorzien van een uitstekende tussendorpel en latei onder de puilijst met ronde glastegels. Register van de bovenvensters afgelijnd door penanten van zwarte siersteen. Oorspronkelijk heel wat kleurrijker geheel vermits de afgeronde pijlers voorzien waren van zwartgelakte platen gescheiden door groene banden terwijl de puilijst in het lichtgroen was beschilderd. In de bovenlichten prijkten: links "Buyck" (sic) (tentoonstellingsruimte), rechts "Pontiac" (bureel) en boven de poort "Service".

  • Stadsarchief Roeselare, 194/1938.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met garage en werkplaats in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23596 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.